A fiúk nevelése kiforgatja a Földet a sarkából

fiúk nevelése2

Válságban vannak a férfiak. Ez nem vicc, nem közhely, hanem egy hatalmas felkiáltás. A háborúk, klímakatasztrófa, az egyre nyíló társadalmi olló árnyékában időszerű már lenne elgondolkozni, vajon nem éppen a fiúk nevelése az, amely segítségével irányt válthatunk. Anya-fia coachként, három fiú pedagógus édesanyjaként régóta foglalkoztat, milyen lehetőségeket és kihívásokat rejt a fiúk nevelése egy mai édesanyának.

A fiúk nevelése a feminizmus tükrében

Miközben a feminizmus jól-rosszul elhozta a bolygó egyes területein a női egyenjogúságot, mégsincs olyan benyomása az embernek, hogy az emberiség jó irányba száguld. Van szavazati jogunk, de még mindig megerőszakolnak a családon belül. Járhatunk dolgozni, lehet saját szobánk, amíg férfiként húzzuk az igát, de kisgyerekes anyaként már kevésbé vagyunk kedvelt munkaerő. Nem, a problémák nem oldódtak meg, csak a nőket kebelezte be a férfivilág. A feminista eszmék épp csak addig működnek, ameddig a piacgazdaságnak érdekében áll.

A fiúk nevelése az egész világunk fennmaradásának záloga

A férfiak alapvetően jók. Ahogyan alapvetően jók a nők is. Hiszek benne, hogy jól vagyunk kitalálva, és ha úgy működünk, amire terveztek minket, akkor egymásnak boldogságot, a világnak békét, kiengesztelődést és egyensúlyt tudunk teremteni. Ha úgy működünk. Ez a működésmód az, amiben egészen az alapokig kellene visszatérnünk, újrahangolni és támogatni a rendszert. A fiúk nevelése a kulcsa annak, hogy a világunk problémáira adekvát válaszokat tudjunk adni. 

A fiúk nevelése pedig rajtunk, a felnőtteken múlik: anyákon és apákon, tanítókon és tanítónőkön, politikusokon, fodrászokon, boltosokon, influenszereken és énekeseken, mindannyiunkon múlik. 

Hol bicsaklik meg a fiúk nevelése?

Nos, mindannyiunknak vannak történetei arról, amikor vicceskedve vagy komolyan reagálnak ismerősök és ismeretlenek a születendő gyermek nemére. Előítéletek és elvárások szegélyezik az utat, amelyen egy kislány vagy kisfiú világra jön, ezt követően pedig a maguk kék vagy rózsaszín dobozkájában kuksolva várják, hogy a társadalom rájuk nyomja az oké-pecsétet. Mindeközben a pecsétnyomók mintha nem vennének tudomást arról, mennyire nincsen köszönőviszonyban az elvárt viselkedés a biológiai tényekkel.

Tesztoszteron, te átok…vagy áldás?

A fiúk nevelése a kis kék dobozkában minden, csak nem egészséges. Azt mindenki kívülről fújja, hogy a tesztoszteronszint az alapvető biológiai különbség lányok és fiúk között. Valójában azonban ez csak egyike a férfi nemi hormonoknak, amelyek hatásai már kevésbé a köztudat része. 

A férfi nemi hormonok miatt a fiúknak fejlettebb a téri, analitikus gondolkodása, ugyanakkor a nyelvi készségeik fejletlenebbek. Természetüknél fogva hajlamosabbak az agresszióra és kevésbé empatikusak. Mindeközben lassabban fejlődik az idegrendszerük, ezért sokkal érzékenyebbek az idegrendszeri stresszre. Tehát ugyanazt a szociális hatást egy kisfiú sokkal nagyobb stresszként éli meg, mint egy kislány. 

Biztonságban felnőni

Arra vágyunk, hogy megbízható, gondoskodó, empatikus és felelősséget vállaló férfiak legyenek a világunkban, ugyanakkor a pici fiúbabák nemhogy több, de kevesebb megbízható, gondoskodó, empatikus hatást kapnak: tanulmányok sora mutat rá, hogy már babaként kevesebb és durvább érintést kapnak, mint a kislányok. 

Bizonytalanabbul kötődnek, nincsenek szavaik arra, hogy kifejezzék a szorongásukat, ha mégis megteszik (például kiabálással), általában elutasítást kapnak.

“A fiúk nem sírnak” – mondjuk, majd megszégyenítjük verbálisan vagy tettekkel, mivel nem bír megülni a helyén. Igaz, hetek óta nem látott messzeséget és órák óta a szögletes tanteremben kell “viselkednie”.

Fejlett finommotorikát igénylő feladatokat végeznie, nyelvi bravúrokat végrehajtania versenyben a sokkal fejlettebb kislányokkal. Mindezt valódi kihívások helyett mint versenyfutás, fáramászás, kötélcsomózás, medvecsapda-ásás. Csodálkozunk, hogy halálra unva magukat, olyan gyorsan beszippantja őket a virtuális világ megannyi hamis kihívása?

Hogyan neveljünk hát fiúkat?

Legyünk magabiztosak és elkötelezettek!

A fiúk nevelésének első kritériuma a saját kiegyensúlyozottságunk. Elsőként a saját hozzáállásunkat, hiedelmeinket, parancsainkat és tiltásainkat kell felgöngyölítenünk. NEKÜNK kell megálljt parancsolni annak az életmódnak, amelyben a fiainkat neveljük. Nekünk kell elköteleződnünk először. Önmagunk mellett és a fiunk mellett. kiegyensúlyozott szülők – önmagunk nevelése – kiegyensúlyozott gyerekek NEKÜNK kell megáljjt parancsolni ennek az életmódnak

Tanítsuk meg a fiúkat beszélni!

Beszélni az érzéseikről és szükségleteikről. Érintéssel, mesével, egyszerűen és lényegretörően. Beszélni a saját érzéseinkről, elfogadni ítélkezésmentesen az övéket, mentalizálni, átkeretezni. Írtsuk ki a véleményezést, az ítélkezést, az agressziót a családi szóhasználatból! Az apáknak talán még egy picit nagyobb felelőssége van ebben, hiszen ők nem csak felnőttként, de férfiként is mintát adnak. 

Egészen pici kortól egészen nagy korukig törekedjünk a kapcsolódásra! 

SOHA nem késő a gyerekünkkel újrakezdeni a kapcsolatot! Törekedjünk a kiszámíthatóságra, de fogadjuk el, hogy hibázhatunk! Mindig ott van a legfőbb fegyverün: a bocsánatkérés. Az első két életév nagyon hangsúlyos időszak: rengeteg szemkontaktussal, játékkal, érintéssel kapcsolódjunk! Soha ne szűnjünk meg játszani, mert a játszó szülő a legkönnyebben megközelíthető! Szervezzünk minél több felnőtt kapcsolatot a gyerekünk köré: lehet, hogy a nagyszülőkkel nehezebb nekünk kapcsolódnunk, de a gyerekünknek könnyebb lesz!

Engedjük minél több megbízható, szeretetteli felnőtt közelébe, de ne legyenek irreális elvárásaink a felnőttek felé!

Legyen kalandos kihívás az élet!

Teremtsünk lehetőséget rendszeresen, hogy nagy térben, szabadon tevékenykedhessenek. Ne facilitáljunk, ha nem muszáj, inkább szerezzünk pajtásokat, akikkel közösen oldhatják meg a felmerülő kihívásokat! Hagyjuk kitörni az agressziót, ha nem okoz semmiben és semmiben kárt (erre kell a nagy, természetes tér)! Sokat segíthet ebben, ha találunk olyan férfit, akihez biztonsággal kötődhet, és aki mentorálja a kihívások teljesítése közben.

Szerezzünk falkát a fiunknak!

A fiúk alapvető igénye megtalálni a hierarchikus helyüket. Végtelenül vonzzák őket a rendszerek és hierarchiák, így biztosak lehetünk benne, hogy ha megtalálják a helyüket egy biztonságos bandában, az hatalmas fejlődést biztosít a személyiségük számára. Legyen ez egy fiúiskola, cserkészcsapat, sportklub vagy osztályközösség, a csak fiúk alkotta közeg egészséges kereteket biztosít, hogy levezessék az agressziójukat, kiéljék a versenyszellemet, és megtanulják empatikusan és asszertíven képviselni magukat. 

fiúk hierarchia

Fiúkat nevelni nem könnyű. (Lányokat sem, csak az más.) Nem könnyű észrevenni, miből mennyit adjunk, mi az, amiben módszeresen hibázunk. Nem könnyű, mert a nevelést magunkkal kell kezdenünk. Akár anyák, akár apák, akár nagyszülők vagyunk, a legerősebb nevelési eszközünk a hitelesség: megmutatni, hogy bár vannak eszményeink (NEM = elvekkel), de emberek vagyunk, nem gépek.

Hibázunk. Sokszor. De MINDIG újra lehet kezdeni. Kapcsolódni és mintát adni. Szeretni magunkat és szeretni a fiainkat, akik nélkül annyira más, ingerszegény és unalmas lenne az életünk. 

Velük pedig…. olyan teljes, nem?