Zsúrjátékok fiúknak, ahogyan még nem gondoltál rá

zsúrjáték fiúknak

Rettegsz a fiús zsúroktól? Vagy éppen imádod nézni, ahogy tombolnak? Akárhogyan is, a zsúrjátékok fiúknak való kitalálásában szívesen segítek neked. Ebben a cikkben a saját gyerekeimen már többször tesztelt ötleteket mutatok.

Zsúr játékok nélkül

Mielőtt azt gondolnád, hogy mindenkinek otthoni zsúrt kell szerveznie, elárulom, hogy nem, ennek a cikknek nem ez a célja. Mi azonban nem szeretnénk játszóházazni, mert éppen a meghittségét veszti el számunkra egy ilyen születésnapi ünnepség. Te úgy döntesz, ahogy szeretnél. Ha játszóház, akkor az. Ha rendelt torta, akkor az. Nem született mindenki animátornak, nekünk sok év munkánk van ebben a férjemmel, egyáltalán nem elvárás, hogy ti is hasonlóan álljatok hozzá. Feel free! (Ez amúgy is a kedvenc mondásom.) Ha azonban mégis szeretnél a csudajó kalandot, akkor hajrá, reméljük, az alábbi zsúrjátékok fiúknak készített verziója segítségedre lesz.

zsúr fiúknak

Zsúrjátékok fiúkra optimalizálva

A fiús zsúrok nagyon el tudnak durvulni, mi sem véletlenül döntöttünk úgy, hogy lehetőség szerint a gyerekeink születésnapját a természetben ünnepeljük. Amíg nem volt kertünk, a ház melletti parkot használtuk erre. Kicsit exhibicionista, de elviseltük a cél érdekében. A zsúrjátékok fiúkra való átalakításánál érdemes arra figyelni, hogy a számukra fontos szükségletek kielégülése érvényesüljön.

Ami szerintem leginkább lényeges: minden játéknak kihívásnak kell lennie. Ez persze nem könnyű egy agyondigitalizált világban, de nem is lehetetlen. A fiúk ugyanis egy dolgot biztosan nem tudnak a gép előtt: mozogni. Futni, erősnek lenni, csapatban tájékozódni, versengeni. Ezekre építkeztünk, amikor a zsúrjátékokat kitaláltuk a fiúknak.

Oké, de mutasd már a zsúrjátékokat!

Rendben, kezdem is, csak még egy gondolat: az alábbi zsúrjátékok fiúknak szólnak ugyan, de lányoknak épp ugyanilyen hatásosak. Általában azt vettem észre, hogy a lányok megtalálják a kapcsolódási pontjukat a fiús játékokhoz is, míg a fiúknak ez nehezebben megy. Szóval legyél teljesen szabad ebben is! Nálunk most színtiszta fiús társaság volt, de vegyesvágottban is működik.

  1. A küldetés

A fiúk egy levelet kaptak, amelyben tudattuk velük, hogy meg kell menteniük a világot (esetünkben egy sárkánytól, de ez tetszőlegesen behelyettesíthető). Ezzel aktiváltuk a kalandvágyukat, ráadaásul az egész buli kontextusba került, ami a többi játék során is segített fenntartani a figyelmüket és a motivációjukat. Három varázsport kellett összegyűjteniük, nem tudták, melyik feladattal fogják majd elnyerni, ez plusz izgalmat okozott. A küldetést rejtő dobozban voltak a szükséges eszközök is: íróeszköz és egy iránytű, valamint az első feladat.

  1. Szemfülesség

Különbségkeresős játékot készítettünk, két képet kellett összehasonlítaniuk, megtalálni a különbségeket, majd önellenőrizni. Ahány különbség volt, abban a borítékban volt a következő feladat. 

  1. Tájékozódás

A második feladat puzzle volt, egy képet vágtunk szét, amelyet összerakva megtudták, merre kell keresniük a következő feladatot. Ekkor használhatták az iránytűt is.

zsúrjátékok fiúknak
  1. Ügyesség – Almabúvár

Az iránytűvel megkeresték a harmadik feladat borítékját, amely mellett az első varázspor pihent. Az almabúvár játék során egy tál vízből kellett kihalászniuk egy-egy almát a száránál fogva. 8 éveseknek ez kicsit túl nagy feladatnak bizonyult, ezért módosítottuk a szabályokat, elég volt csak beleharapni az almába is. (Volt, akinek ez is nagy kihívás volt, és volt, aki egyáltalán meg sem próbálta.)

  1. Gyorsaság és leleményesség

A következő borítékban a feladatleírás mellett matricákat is kaptak extra motivációként. A játék pedig a klasszikus csipeszfogó volt. Mindannyian kaptak három csipeszt, amelyeket a ruhájukra csíptethettek, majd egy behatárolt területen kellett minél többet szerezni, minél kevesebbet veszteni. Akinek elfogyott a csipesze, az nem játszhatott tovább. Eredetileg az nyert volna, aki nem esik ki, de mivel nem mindnenki viselte jól a veszteséget, kicsit hamarabb fújtuk le a játékot és lelkiztünk egy kicsit (elismertük az érzést, megszeretgettük, felhívtuk a figyelmet, hogy ők egy csapat), azt hiszem, eredményesen. 

  1. Értelem

Pihenésre tökéletesnek bizonyult a következő feladat, amely során 10 találós kérdésre kellett válaszolniuk. Többségében azok brillíroztak, akik a csipeszesben kevésbé, ezért azt hiszem, mindenki lelke helyrezökkent. El is nyerték a második varázsport.

  1. Tudás

Mivel természetvédelmi területen játszottunk, az adott környék jellemző állataiból és növényeiből készítettem párosítós játékot. A fajnevekre kellett a megfelelő képeket helyezni. Ha helyesen dolgoztak, megfordítva a képeket megkapták a következő üzenetet: KERESD A KOFFERT!

  1. Humor és helyzetfelismerés

Miután tisztáztuk, mit jelent a koffer szó, szétszéledtek a meghatározott területen. Vicces volt látni, hogy még mennyire nem a hatékonyság, hanem a falkaszellem dominál: Nem egyesével, kommunikálva keresték, hanem együtt. Amikor visszatértek, megkapták tőlünk az utasítást is: a koffer ugyanis ruhákat rejtett: 2 percük volt, hogy minél többet ráaggassanak az ünnepeltre (ez picit talán soknak bizonyult). Amennyi ruhát felaggattak, annyi tictac ütötte a markukat. 😀 (Ez egyébként 21 darab volt, sálak, öv, nadrág, póló, köpeny, minden, amit itthon találtunk.) Nagy viháncolás közepette készítettek múmiát a fiamból.

  1. Testi erő

Mivel tudjuk, hogy a testi erő mennyire fontos a fiúknak, mindenképpen szerettünk volna egy olyan feladatot, amelyben ezt levezethetjük: erre pedig akár zsúrjáték során, akár otthon, egy esős napon van szükségünk, a leghatékonyabbnak a sorversenyt találjuk. Egy nem túl hosszú szakaszon kellett oda-vissza megtenniük az utat: jobb lábon ugrálva,  bal lábon ugrálva,  páros lábon ugrálva,  háttal ugrálva, nyusziugrásban, pókjárásban, rákmászásban.

Jutalomként radírvégeket kaptak.

  1. Szabályozottság

Ennek a korosztálynak már kifejezetten szükséges, és fejlesztendő terület még mindig a pontosság, precízitás, önszabályozás. A célbadobás ezeket mind kiválóan fejleszti, ezért nem is maradhatott ki a sorból. Zoknikat dobáltunk a kosárba, amelyben a felszerelést hoztam, helyes találatért tictac volt a jutalomfalat. Jó pár körön keresztül fenntartottuk a motivációt. A végén pedig megkapták a varázsport és végetért a küldetés.

A zsúrjátékok a fiúknak nem pusztán időtöltés

Sokat kuncogtunk a feladatok közben a férjemmel, annyira aranyosak voltak ezek a kis férfikezdemények: tisztán látszott, kik azok a gyerekek, akiknek vannak már belső küzdelmeik, és kik azok, akik okéban vannak a világgal meg önmagukkal. Legszívesebben mindet megölelgettem volna. És tisztán látszott az is, hogy mennyire fiúk: mennyire fontos számukra még egy egyszerű játék során is, hogy versengjenek, hogy kooperáljanak a többiekkel, hogy ne maradjanak ki a bandából, hogy vicces legyen, amit csinálnak, hogy megmutassák magukat, milyen erősek, ügyesek, okosak, kiválóak. Ezek bizonyára egy kislánynál is fennállnak, de nem azzal az intenzitással és erővel, ahogyan a kisfiúknál. 

A zsúrjátékok utána fiúknak azért másra is volt szükségük: ENNIVALÓRA. Az otthoni pizzalakoma és tortázás után viszont már nyugodtan játszottak együtt házon belül is, igaz, a tarmbulin és a focilabda azért nem pihent sokat. Remélem, hasznos volt számotokra a beszámoló, és talán adtam nektek egy kis lökést, hogy merjetek a fiaitoknak otthoni zsúrt szervezni.