25 ötlet, mit kezdj a fiaddal az őszi szünet alatt

őszi szünet gyerek

Nem tudom, ki hogy van vele, én még a tanévkezdést sem hevertem ki, de már itt az őszi szünet. Amikor le kell foglalnom valahogy őket, le kell vezetnem az energiájukat, ugyanakkor elég anyaidőt és töltést is adni az előttünk álló sötét, hideg és álmos hónapokra. Mindezt úgy, hogy nekem is legyen erőforrásom. Alább olyan őszi programokat szedtem össze, amik nálunk megfelelnek a fenti kritériumoknak.

Kirándulás – az őszi szünet jolly jokere

Kirándulás

A MOL csúcsszuper alkalmazásán keresztül az egész országban számtalan táraútvonal közül válogathatunk. Szűrni is lehet távolságra, távra, bakancslistázni, valamint a többi felhasználó véleményén keresztül tájékozódni a körülményekről (pl. hogy babakocsival járható-e).

Geoláda

Mi még nem vagyunk nagyon gyakorlott geoládások, de középső nagyfiunk lelkes rajongója a műfajnak. GPS-koordináták mentén keressük meg az elrejtett kincseket általában csodás természeti környezetben. Egyébként az őszi szünetre esik a XLI. Geocaching Fesztivál és Verseny a Vértesben, jó kis családi móka lehet.

Tanösvény

Bármerre járunk az országban, mindenfelé belebotolhatunk egy-egy tanösvénybe, ami a környék flora- és faunáját mutatja be. Ezek az útvonalak általában nem vészesen hosszúk, ugyanakkor a napi séta már meg is van. Az őszi erdő pedig megannyi titkot és kalandot is rejt magában.

őszi szünet gyerek
Forrás: Pixabay

Biciklitúra

Ha éppen nem esik, pattanjatok drótszamárra és irány egy közeli biciklis kirándulóhely! Ebben a programban az a legjobb, hogy korosztálytól függetlenül mindenki élvezheti. Ki lehet tűzni konkrét célokat is, mint például megkerülni a Velencei-tavat biciklivel, de nyargalászhattok a kertvárosban is, amerre kisebb a forgalom. Bukósisakot egyik esetben se felejtsetek el venn

Városismeret

A szűkebb környezetünk nagyon gyakran rejt olyan csodákat, amelyekre a megszokás miatt kevésbé figyelünk. Jó lehetőség a szünet arra, hogy ezeket felfedezzük. Mi például két éve költöztünk és még jócskán van a környékbeli nevezetességekből, amiket nem látogattunk meg.

Éjszakai túra

Igazán izgalmas program lehet – bár szülőként fárasztó is – egy éjjeli séta beharangozása. Mindenképpen találd ki, mi a célja – kincskeresés, bizonyos útvonal bejárása –, ne csak úgy bóklásszatok az éjszakában! Időzítheted valóban az éjszaka közepébe is, de – hála az őszi sötétségnek – hajnalra is, majd megérkezve reggelizhettek egy éppen kinyitó pékségben. Egy óránál semmiképp ne tervezd hosszabbra, legyen elemlámpátok és sok-sok meleg ruha – álmosan az ember jobban fázik.

Napfelkelte

Az éjszakai túra célja lehet ez is, de önmagában is izgalmas program, ha felkelted őket egy hajnalon és elviszed egy magaslatra napfelkeltét nézni. Meleg pokrócokkal, forró teával komfortos, életreszóló program lehet a kissrácoknak – hátha egyszer szívük hölgyével megismétlik.

őszi vakáció gyerek program
Forrás: Pexels

Kultúr(Ó)ra

Múzeum kisfiúkkal

Nem a Szépművészetire gondolok – bár biztosan vannak olyan kisfiúk, akik szép csendben járnák végig – hanem olyanokra, amelyek interaktívan, sok-sok látványossággal vonzzák a gyerekeket. Figyelem! Figyelem! A „Volt egyszer egy Északi…” a Közlekedési Múzeum időszakos kiállítása október 31-én zár, érdemes még azelőtt felkerekedni.

Moziest

Végre nem kell korán kelni, ezért be lehet iktatni esti filmezést! 6 éven felülieknek általában már a felnőttek számára is élvezetes egész estés mesék is szerepelnek a repertoárban.

Könyvtár

Ha unjátok már az otthoni felhozatalt, keressétek fel a közeli könyvtárt! Noha könyből soha nincs nálunk hiány, az enyémek mindig kiélik a gyűjtögető szenvedélyüket (csak ne felejtsem el visszavinni aztán a hatalmas kupacokat).

könyvtár
Forrás: Pixabay

Naplóírás, rajzolás a szünetről

Az őszi szünet arra is jó, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztésére nagyobb hangsúlyt fektessünk. Ennek egy kiváló módja a naplóírás. Nyilván nem kell oldalakat teleírni – legalábbis az enyémek eléggé utálnak ahhoz írni, hogy erre számítsak –, de meg lehet esténként fogalmaztatni velük az aznapi jó dolgokat, vagy éppen lerajzoltatni, mi volt a legizgalmasabb. Cifrázhatod konkrét kérdésekkel is.

Mikor érezted magad szabadnak ma?

Milyen színű volt a mai napod, satírozd be a lapot olyanra!

Készíts egy diagramot a mai hangulatodról! (matekzseniknek)

Alkotóműhely

Kísérletezés

A lányok is kísérletező kedvűek, node a fiúknak – legalábbis az enyéimnek – a mindene a dolgok tesztelése, alkotása. Miután az udvarunkon a szomszéd szőlőjét betakarítva a piszkos vödrünkben elkészítették a mustjukat, én pedig tartva a fertőzésektől nem engedtem meg, hogy megigyák, megígértem, hogy készítünk itthon szőlőlevet.

Közös főzés a fiúkkal

Az én fiaim még nem a konyha ördögei – ennek én is oka vagyok részben, mert még nem sikerült leküzdenem ellenérzéseimet a gyerekek konyhai rendbontásával kapcsolatban – néha azonban egészen együttműködően tudnak a főzésben segédkezni. Mi más is motiválna egy férfit jobban, mint a húspogácsa készítés?

Szerepjáték

Ha már hamburger, akkor szerepjáték. Ha túl vagytok már a bunker-korszakon, még mindig ott a lehetőség, hogy a valóságot játsszátok kicsiben. Nálunk még a 10 éves is szívesen beleugrik mondjuk egy hamburgerező szerepébe. Papírcsákót szinte mindenki tud hajtogatni, ezt teszik a fejükre, felveszik az igényeket és szépen előkészítik a zöldséget, a bucit, no meg persze a húspogácsát. Persze lehet cifrázni a terítékkel, dekorációval, de – legalábbis az enyémeknek – ez csak felesleges sallang, hiszen a képzeletük mindig sokkal jobb, mint amit én kitalálok.

Recycling alkotás a vakáció alatt

Tavaly nagy sikert aratott a karanténban készített lovagi várunk. Ez elsősorban az „otthon unatkozó anyukáknak” segítség, bár ha kicsit meg tudjátok osztani a figyelmeteket, akkor el tudom képzelni, hogy lesz néhány csendes percetek a munkára is. Wc-papír gurigák, tejfölös dobozok és egy nagyobb, alacsonyfalú doboz, akrilfesték, madzagok, olló, ragasztó az anyagszükséglet. A gurigák és a tejfölös dobozok a bástyák, ezt egy ovis is le tudja már festeni akármilyen színnel, ami otthon van. Mehet rá lőrés, kapu, illetve 45 fokos szögben két olyan hosszú vágás, mint a nagy doboz fala. A nagy dobozt körbe lehet cikkezni mellvéd mintával, majd oldalról ráhúzni a bástyákat. A kapu kivágásához talán szükség van szülői segítségre, de alapjában véve kisiskolások már majdnem önállóan képesek elszüttyögni vele egy fél napig.

őszi szünet gyerek kézműves

Madáretető barkácsolása

Talán van egy szabadnapja Apának is az őszi szünetben, hogy barkácsoljon, ha nincs, akkor sok-sok kreatív madáretető közül lehet választani, ami a téli megfigyeléseknek teret enged. Arra mindenképp figyeljetek, hogy ha belevágtok, az odaszoktatott madaraknak rendszeresen tegyetek ki tápot.

Kertészkedés gyerekekkel

Férfierő kell a kertbe is! Akár van kertetek, akár beltéri növények gondos gazdái vagytok, itt az idő és a lehetőség, hogy megtanítsd őket néhány alapvető ismeretre. A vakáció alatt az átültetés, gondozás, tápozás, mind érdekes új infó, amit az oviban-suliban nem fognak megtanulni. Ha nem félsz a meleg novembertől, akkor itt az idő a tavaszi hagymások elültetésének is.

Extrák

Akadálypálya

A fiúk imádják az akadálypályákat életkortól függetlenül. A jó hír, hogy otthoni és kerti környezetben egyaránt felépíthető, csupán a gyerekek méretének és életkorának megfelelő feladatokat kell kitalálni. Érdemes beépíteni az otthon fellelhető játékokat, sporteszközöket is. Bonyolultnak hangzik? Pedig nem az! Egyszerű akadályverseny játékötletek bőven vannak a tarsolyomban.

Bandázás

Egyedül túl soknak érzed már a gyerekeidet? Egy kis barát áthívása vagy közös játszótereztetés üdítő változatosságot jelenthet a fiúknak a vakáció programjai közt és fenntartja az érdeklődést az iskola iránt is. Neked pedig hátha lesz egy kis szusszanásnyi időd, vagy egy feltöltő beszélgetés az anyatárssal.

Uszoda

Az enyémek élnek-halnak a vízért, szerencsére a nagyok elég magabiztosan úsznak már, ezért biztosan beiktatunk egy úszós napot is. A víz lenyugtatja őket, nem csak a mozgásukra, hanem az idegrendszerükre is pozitív hatással van. Utána biztosan nem lesz erejük tombolni.

Bunker

Az örökzöld program, amit életkortól függetlenül élveznek, az otthoni kuckózás. Emeleteságy-tulajdonosok előnyben, de az étkezőasztalból vagy a szárítókból is kiválóan lehet építkezni.

Különleges játszótér

A mi gyerekkorunkhoz képest a gyerekeink már el vannak kényeztetve: nincs olyan város, ahol ne lenne már egy-egy új, gyerekbarát, izgalmas játékokkal teli játszótér. Nézz ki egyet és fedezzétek fel, akár barátokkal, unokatestvérekkel együtt!

Halottak napja

Az őszi szünet a Mindenszentekbe és a Halottak napjába torkollik. Ha a temetőlátogatás nem is szokás a családotokban, az ősökről megemlékezni fontos lelki muníciót jelent a gyerekeknek. Az újramesélt családi történetek, a régi fényképek fontos szerepet töltenek be a személyiségfejlődésben, hiszen megmutatják, hogy nincsenek egyedül a világban, vannak gyökereik, jönnek valahonnan és tartanak valahová. Az én fiaimnak van egy hatalmas kincse: az egyik rokonunk kikutatta a család gyökereit és egy kis könyvet írt belőle. Nem voltak sem híresek, sem gazdagok, rendes parasztemberek voltak, akik figyeltek a környezetükre és élték az életüket. A róluk szóló történetek felett azonban nagyokat mosolygunk, amikor szembesülünk vele, melyik gyerekünkben lelhetők fel ugyanazok a tulajdonságok és szimbólumok.

Társasjáték-maraton

Végre van idő a több órás társasokra – már amennyiben kisebb testvérek nincsenek a színen! Ha a stratégiai játékok nem is a stílusotok, a kirakók hasonlóan izgalmas szórakozást jelenthetnek.

Őszi sárkányeregetés

Ha épp nem esik, de fúj, hatalmas élmény lehet elkirándulni egy fennsíkra, ahol szabadon lehet röptetni akár a bolti, akár az előzőleg papírból készített sárkányt. Kié száll magasabbra?

Remélem, segítettem, hogy kicsit könnyebben teljen a szünet, és minden napra legyen valami, amit várni lehet!

Ha tetszett a cikk, oszd meg, iratkozz fel a hírlevelemre, kövess Instagramon és Facebookon!

Anya-fia