3 jellemvonás, amit Szent Márton tanít a fiúknak

szent márton

Mikor Szent Márton napja közeleg, lámpással vonul a gyereksereg – szavalták kicsi, ovis gyerekeink pár éve. Budapesten viszonylag új keletű, de annál kedvesebb és hangulatosabb szokás a lámpás felvonulás november 11-én. Az eredetileg csak a sváb településeken hagyományos ünnep a mezőgazdasági munkák befejeződése és az adventi idő kezdete közötti időszak kiemelkedő eseménye.

De ki is volt Szent Márton?

A franciaországi Tours városának püsöke eredetileg Szombathelyen született, római apa fiaként. Már kiskamasz korában megkeresztelkedett, noha szülei ezt nem nézték jó szemmel. Nahát, ismerünk ilyen kis lázadókat még, ugye? A kalandvágyó fiatal fiú legionárius lett, számos csatában részt vett, majd kilépett a seregből, mert nem akart többé a császárnak szolgálni. Istenkeresése következményeképpen hivatást kapott, hittérítőként működött Galliában, a mai Franciaországban.

szent márton pannonhalma
Korábban – tévesen – azt hitték, Szent Márton Pannonhalmán született.

Harcos és szívember

Mint magyar föld szülötte, Magyarország egyik patrónusaként tiszteljük. A személyét övező legendák – akár igazak, akár nem – példaként állítják elénk. Egy igazán karakteres, menő srác lehetett, akit méltán mutathatunk meg a fiainknak:

  • Karakán ember volt. Feljegyezték, hogy amikor ki akart már lépni a seregből és Krisztus katonája lenni, a császár igen megharagudott és gyávának nevezte, aki nem mer harcolni. Másnap Márton fegyver nélkül indult a csatába, de az ütközet csodával határos módon elmaradt. Kiállt magáért akár a tekintéllyel szemben is, de mindezt tisztelettel tette.
  • Segítőkész és irgalmas lelkülettel tette a dolgát. A fennmaradt legendák legismertebbje a koldussal való találkozás. A vacogó, megvert, kifosztott embert a köpenye felével ajándékozta meg. És hogy miért nem adta oda az egészet? Mert a kor szokásai szerint csak az volt az övé, a másik fél a császáré. A saját tulajdonát mind odaadta, de másét tisztelte.
  • Alázatos, de nem álszerény. Amikor szent életét látva Tours város püsökévé akarták választani, hogy ne tehessék, elbújt a libák közé. A szárnyasok végül elárulták a gágogásukkal, mire elvállalta a tisztséget, de a hagyomány a madarakat elválaszthatatlanul Szent Mártonhoz kötötte azért.

Amikor férfiasságról beszélünk a fiainkkal, fontos, hogy ne csak elméleti tanácsokkal nyomasszuk. A példaképek – legyenek szentek vagy világiak – egyszerű, megragadó és látványos lenyomatai az eszménynek. Adjatok igazi példaképeket a gyerekeiteknek!

Anya-fia