Akadályverseny a nappaliban

Valamikor a huszas éveim elején a férjemmel és néhány barátommal elkezdtünk egy ifjúsági vezetőképzőt. Azonkívül, hogy rengeteg mindenben elindított engem a valódi felnőttéválás felé, hihetetlen sok ötletet és gyakorlatot szereztem, mit is lehet különböző életkorú gyerekekkel kezdeni. Végül egy külföldi tanév keresztbevágta a képzést és papírom sosem lett emiatt, a gyerekeim nagy szerencséjére sosem jövök zavarba, ha gyerekzsúron kell lekötnöm a siserahadat. Egy jó akadályverseny általában be szokott jönni még a kevésbé együttműködő gyerekeknek is, hiszen egyszerre szólítja meg a játékos, a kihívást kereső, a mozgásos és a versengő részüket.

Az alábbi ötleteket kifejezetten azzal a céllal hoztam most nektek, hogy minimális eszközzel milyen feladatokat tudtok adni a fiúknak, amikor épp tombol bennük az enerdzsi és közel jártok ahhoz, hogy az agyatok elfüstöljön. Még mindig jobb a lakás romjait szedegetni össze, mint a családét.

Ha nem lenne még tornateremmé alakítva a gyerekszoba, akkor egy akadályverseny levezeti a fölös energiát. Forrás: Pixabay

Felkészülni! Vigyázz! Kész! Srácmozgatás!

A feladatokat egyesével is be lehet vetni, de összefűzve körülbelül egy fél óráig leköti őket. A lenti listából érdemes szelektálni, mert a harmadik-negyedik kör szlalom után például unalmassá válhat, ilyenkor érdemes más mozgástípusra áttérni. Utána elfáradnak, de talán a tombolás is alábbhagy.

 1. Kúszás
  Az étkezőasztal székeit egymás mögé helyezitek, alatta kell átkúszni. Akár többször is bevethető, kiválóan fejleszti a testtudatot, az összehangolt mozgást, az agyi idegpályákat.
 2. Egyensúlyozás
  Akár a székeken visszafelé, akár előre felragasztott maszkolószalagon tyúklépésben végighaladni.
 3. Szlalom gyorsan
  Tereptárgyak – műanyag poharak, szennyes zokni – lehelyezése után szlalomban végighaladni a pályán: tyúklépésben, hátrafelé, ugrálva, fél lábon ugrálva (másik fél lábon szintén), pókmászásban, rákmászásban, négykézláb
 4. Szlalom ügyesen
  Előző terepen végighaladni kiskanálban pingponglabdával, tálcán pohár vízzel. A cél most nem a gyorsaság, hanem az óvatosság.
 5. Célbadobás
  Klasszikus: szennyeskosár, zokni segítségével előbb közelről, aztán egyre távolabbról. Ki talál be legmesszebbről?
 6. Célbaugrás
  Ehhez érdemes matracot leteríteni a földre, mert a szélvészfiak nem mindig rendeli alá a teljesítményt a testi épségüknek.
 7. Kötélhálón átmászás
  Ha nagyon kreatív napod van, a szűk folyosót be lehet hálózni maszkolószalaggal vagy zsinórral (ha van hol rögzíteni). A cél átjutni a pókhálón anélkül, hogy hozzáérnének a szalaghoz. Még kreatívabbak keretmesét is szőhetnek köré.
 8. Vakvezetés
  Előre felragasztott, kacskaringózós útvonalon egyik vezet, másik bekötött szemmel halad az instrukciók alapján.
 9. Hengergőzés
  Fektesd le menetirányra merőlegesen a srácokat és a törzsizomzat segítségével hengergőztesd el őket a célba. Kisebb gyerekek esetében mindezt egy kiterített pléden kezdeményezd, és óvatosan emeld meg a pléd sarkait, hogy könnyebben átforduljanak!
 10. Bukfencezés
  Rajt-cél, ki tud többet!

Ezután már csak nem bolondultok meg egymástól. Ha mégis, akkor itt az idő, hogy kividd mindegyikteket némi oxigénért, még akkor is, ha esik.

Remélem, segítettem egy kicsit egy nyugalmasabb nap levezetésében! Ha tetszett, oszd meg, iratkozz fel, kövess Instán és Facebookon!

Anya-fia