Mit csináljak szilveszterkor gyerekkel?

szilveszterkor gyerekkel

Vannak szerencsések, akiknek már kialakult a szilveszteri menetrend, és fix emberekkel ünneplik az év végét. Mivel mi is közéjük tartozunk, visszásnak tűnhet, hogy erről pont én írjak, ám sok-sok évnek kellett eltelnie, hogy megtaláljuk azokat, akikkel szilveszterkor gyerekkel is jól érezzük magunkat. Ezért ma olyan ötleteket hoztam, amelyet bárhol, bármikor alkalmazhattok, ha épp szűk családban maradtok az óév utolsó napján.

Tanítsd meg, hogyan kell az év körforgàsàban megàllni!

Számomra nagyon fontos jelentősége van az év ünnepeinek, mert ezek segítenek, hogy az életünk ne egy folyamatos, végeláthatatlan mókuskerékként forogjon, hanem legyen pihenő, megállás, amikor érdemes szàmvetést készíteni, aztàn ünnepelni. Ilyenek a születésnapok, az iskolaév vége és eleje, a húsvét, a karácsony, a mindenszentek, és persze a szilveszter. Kellenek ezek a sorompók, hogy kicsit felülről tudjunk az életünkre tekinteni, a részeket a nagy egészben látni.

Az érzelmi nevelésben ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ezt átadjuk a fiúknak, legyenek kapaszkodóik, amikor rátekinthetnek arra, honnan tartanak hova, és most hol állnak éppen. Sok-sok gyakorlatot alkalmazunk a mindennapokban ennek támogatására. Noha tudom, hogy sokan felnőttként rutinos tervezők és visszatekintők, szilveszterkor gyerekkel is érdemes ilyen alkalmat teremteni.

5 ötlet 5 korosztálynak – hogy szilveszterkor gyerekkel is izgalmas legyen!

#1 Csinadratta 0-3 évesekkel

A fiúk többsége imádja a zajt, a felfordulást, a csapatban csapatást. Jàrjàtok végig a hàzat különféle zajkeltő eszközökkel és búcsúzzatok el minden szobàban az óévtől! Elő a fedőkkel, zenejátékokkal, kiskanállal, bádogbögrével, csengettyűkkel, a cél a minél nagyobb hangzavar! Mi kisgyerekként az alábbi rigmust kántáltuk, amíg libasorban vonultunk a nem kicsi lakásunkban: „Véget ért az óesztendő, kezdődik az új esztendő, hurrá!”

#2 Bili-buli 3-6 évesekkel

Az izgatott csemetesereg „haddmaradjunkfennéjfélig” svungjából kifoghatjátok azt a nagy szelet, ha este egy nagy tàncolàssal kiadjátok magatokból a feszkót. Be a 70-es-80-as évek legidétlenebb slágerei, vegyítsétek a mai gyerekzenékkel, aztán kezdődhet a rocky, a twist! Amikor lehiggadtak, üljetek össze, és egy lapra írjàtok fel, milyen emlékezetes események történtek az évben. Mi sokszor lamináljuk is, és kitesszük a hűtőre, hogy emlékeztessen minket, milyen gazdag évünk volt.

#3 Partyarcok éjszakája 7-10 évesekkel

Ők màr lazàn bírjàk éjfélig! Csak lehet, ti nem… 😉 Az estét ezért szintén nagy sétával, tombolással érdemes kezdeni, aztàn jöhet egy nagy tàrsasparti, amelyre máskor nincs elég idő. Az év eseményeit velük is szedjétek össze, és emeljétek ki, kinek mi volt a legmeghatàrozóbb! Gyerekpezsgőt szerezzetek be éjfélre!

#4 Hardcore Hiking 11-14 évesekkel

A szilveszter gyerekkel kevésbé izgalmas talán egy felnőttnek, de a kiskamaszokban az a jó, hogy már lehet velük emlékezetes, vagány programokat szervezni. Öltözzetek fel jól és tegyetek erőnléteteknek megfelelő túrát a környező erdőkben! (Nehogy eltévedjetek, nem most kell a még járatlan utakat megtalálni!) Vigyetek magatokkal lámpást, papírt, tollat, forró italt, csúcscsokit, beszélgessetek az évről, és temessétek el, amit el akartok temetni! Ilyen szilveszteri buliról a legmenőbb arcok sem fognak tudni beszámolni az első iskolai napon.

#5 Lelkizős laklik

Ha valamiért veletek volnának még ennyi idősen, nyomtassátok ki az idei yearcompass-t, és töltsétek ki együtt! Ne erőltessétek a megbeszélést, csak biztosítsátok a csendes támogatást, teremtsetek meghitt környezetet fényekkel, illatokkal, süteménnyel, teával, és legyetek jelen, ha szüksége volna rá!

Remélem, tetszettek ezek az ötletek, és segítenek, hogy ne csak a kabaré történjen veletek szilveszterkor. 😉