A gyerekek a jelenben élnek, ugyanúgy, mint a fényképek” – Kirschner Anna fotós

kirschneranna_cimlap

Sokszor úgy érezzük, a mi problémáink egyediek, magunkra maradtunk velük, és nincsen senki, aki megérthetné őket. A jelenlegi életem egyik legnagyobb öröme és élvezeti faktora, hogy ennyi inspiráló és kreatív nővel ismerkedhetem meg. Vétek lenne nem megmutatni őket a világnak és leginkább nektek, kedves anyafiás fiús anyák. Így tehát elindítom az „Egy közülünk” interjúkat, hogy megerősítsen bennünket és feltöltsön új energiával saját női és anyai utunk megtalálásában. Kirschner Anna egy igazi gyöngyszem ebből a szempontból: világlátott, inspiráló fiús anya, aki napi szinten más nők jóllétéért dolgozik saját kreatív eszközével: a fényképezőgépével.

Hogyan kerültél a fotózàs közelébe?

Apai nagyanyám, anyai nagyapám és édesapám is fotóztak a szabadidejükben. Apukámnak még sötét kamrája is volt, ahol előhívhatta a képeket. Ebben nőttem fel, de a “fotózási láz” 2004-ben Helsinkiben kapott el, ahol egyetemre jártam. Finnország szépsége teljesen beszippantott és megállás nélkül fotóztam. Amikor hazajöttem, beiratkoztam egy fotográfus művész képzésre, ahol fotóművész tanároktól tanultam négy évig. Gulyás Miklós és Göbölyös Luca voltak a legnagyobb hatással rám, főleg Luca aki beajánlott az Image Models ügynökséghez gyakornoknak. Ahogy mondani szokták: the rest is history.

Milyen volt külföldön elindulni vàllalkozóként?

Sok szempontból sokkal könyebb, hiszen az angol rendszer nagyon támogatja a vállalkozókat. Adózni az első évben nem is kell, utána is csak igen komoly bevétel után. Ami nyilván nehezebb volt, hogy nem ismertem a vállakozói környezetet, a leendő ügyfelek árérzékenységét és preferenciáit. Viszont Londonban és Dallasban is sokkal több lehetőség van, és jóval nyitottabbak az emberek: olyan különleges projektekben dolgozhattam kint már az első évben, amilyenek itthon tíz év után sem igazán találtak meg.

Mi adja a munkàdban a flowt? Mi az amiért érdemes felkelned minden nap?

Az alkotás öröme, a vendégeim őszinte boldogsága hogy felfedezhetik és megélhetik szupersztár oldalukat, és ragyognak a kamera előtt. Egy-egy tökéletes fotónak én is annyira örülök, mint az ügyfeleim. Ezekért a pillanatokért érdemes felkelnem.

Amikor szoptatok, amikor a gyermekeim megölelnek, vagy játszunk, és érzem, hogy pont arra van szükségük, amit én tudok adni. Forrás: Kirschner Anna

Hogyan tudod összeegyeztetni az anyasàgot a munkàddal?

Mint minden dolgozó anya: jó sok zsonglőrködéssel! Mivel a gyermekeim több, mint 10 év vállakozói lét után érkeztek, segít a vállalkozói tapasztalat is, hogy gyorsan és hatékonyan dolgozzak a szűkös időkeretben. Van segítségem is, és a férjem is maximálisan támogat. Havonta csupán néhány fotózási napot vállalok, a többin az ügyfélkommunikációt, utómunkát (a retusálást) és a marketinget intézem, olyankor, amikor a gyerekek alszanak. Nehezen és rengeteg szervezéssel fenntartható a rendszer.

Hogyan hat a fotós làtàsmódod az anyasàgodra?

A kreativitás, képalkotás és az out-of-the-box gondolkodás mindenképpen hasznomra válik anyaként is. A gyerekek is nagyon elvontan gondolkoznak: mindegyik egy igazi kis művész. A jelenben élnek, ugyanúgy, mint a fényképek.

Vannak nagy àlmaid még a munkàban vagy most épp éled azokat?

Szeretném újra elindítani a londoni fotóstúdiómat és minden magazin megjelenésnek nagyon örülök. Mint most ennek az interjúnak is!

Anyaként mikor érzed igazàn önazonosnak magadat?

Amikor szoptatok, amikor a gyermekeim megölelnek, vagy játszunk, és érzem, hogy pont arra van szükségük, amit én tudok adni.

Anyaként mi a legnagyobb erőforràsod, amelyből meríteni tudsz, ha elfogysz?

Annak tudatosítása, hogy milyen szerencsés vagyok hogy a gyerekeim engem választottak, és láthatom, ahogy felnőnek, és megtapasztalhatom a velük született bölcsességüket. Hiszem hogy minden gyerek tökéletesnek születik: végtelen kreativitással, vidámsággal, elfogadással, szeretettel, előítéletek nélkül. Az a feladatom, hogy hagyjam hogy így maradjanak. Rengeteget tanulok tőlük. Ebből merítek erőt.

kirschneranna1
Hiszem hogy minden gyerek tökéletesnek születik: végtelen kreativitással, vidámsággal, elfogadással, szeretettel, előítéletek nélkül. Az a feladatom, hogy hagyjam hogy így maradjanak. Forrás: Kirschner Anna

Mi az, amit mindenképpen meg akarsz tanítani a gyerekeidnek?

Hogy – bár giccsesen hangzik – tényleg csak a szeretet számít. Szeretném megtanítani nekik, hogy szeretettel, elfogadással, empátiával forduljanak mindenki felé, és segítsenek, ahol csak tudnak. Így igyekszem élni és példát mutatni én is.

Minden interjúalanyomtól szeretnék kérni egy kérdést, amelyet én is megválaszolok és a következő édesanyának is felteszek. Te mire vagy kíváncsi?

Mit szeretsz a vállakozásodban a legjobban? Anyasággal kapcsolatban pedig: Milyen praktikák váltak be Neked a munka és a gyerekek összehangolására?

Köszönöm szépen a beszélgetést!

Ha Győr közelében laktok, keressétek Annát átváltoztató fotózással kapcsolatban, kövessétek Instán és Facebookon!