Karácsonyi nagytakarítás how to

karácsonyi nagytakarítás

Bár még messze az ünnep, nálunk, keleti keresztényeknél már megkezdődött a várakozás, így az én gondolataim is már a karácsony felé kacskaringóznak. Noha sokszor sikerül bevonni a gyerekeket a házimunkába, van olyan, hogy épp elfáradtak, nyűglődnek, emiatt a kooperációra rávenni őket nagyobb munka, mint elvégezni azt a feladatot, amit nekik szánnék. Az adventi időszak amúgy is zsúfolt, még ha meg is teszünk mindent, hogy a karácsonyi őrület ne hatalmasodjon el a családunkon. Emiatt van, hogy egyedül végzem el a „nagytakarítás” kisebb-nagyobb etapjait.

Időzítés

Gyerekkoromban utáltam, hogy amint kitört a téli szünet, anyukám már a kezembe is nyomta a porrongyot, hogy a karácsonyt megelőző napokban fényesre suvickoljuk a lakást. Emiatt felnőttként két dolgot határoztam el:

1. A karácsonyi nagytakarítás nem állampolgári kötelesség.

Azaz, ha nem akarom, nem kell elhúznom a szekrénysort, kimosnom a kanapéhuzatot. Ha valaki ezt nézi, aki vendégségbe jön, az meg is érdemli, hogy bosszankodjon. Ablakot sem kell mosni – hacsak nem most fejezték be éppen az építkezést a házatok előtt.

2. A karácsonyi nagytakarításnak nem a karácsony előtti napokban kell megvalósulnia.

Azaz nyugodtan megtörténhet októberben vagy november elején. Vagy éppen szép fokozatosan, hétről hétre. Természetesen a megfelelő sorrendben.

Karácsonyi nagytakarítás HELYETT rendszerezés

Mind tudjuk, hogy a legkönnyebb a rendezett lakást rendben tartani. Ha a dolgoknak nincs helye, akkor bizony eluralkodik a káosz. Ezért minden takarítás előtt az a legfontosabb, hogy MINDEN CUCCNAK LEGYEN HELYE. Ha ezzel megvagy, akkor szinte már elég helyre kell pakolni a dolgokat és kiporszívózni meg felmosni és máris egész vállalható állapotokat teremtettél.

Megjegyzés: A kisgyerekes korok legnagyobb átka számomra, hogy a baba fejlődési ütemében kell mindent máshova tenni. Jelenleg egy komplett tálaló áll majdnem üresen a nappalinkban, mert a tartalmát (társasjátékok, kézműves felszerelés) el kellett pakolni a totyogó elől. Ha nálad is hasonló eset áll fenn, akkor ne legyenek elvárásaid magad felé, ezt a pár évet ki kell húzni szerintem. A többi szekrény azonban még mindig tartogat pakolóhelyeket.

Fokozatosság

A gyerekkori takarításokat – igen, ezek kicsit traumatizáltak, jól érzitek – ma már felnőttként nézem, és nem is értem, mi értelme volt ennek az ingujjfelgyűrős, háromnapos gyötrődésnek évente 2-3-szor. Én bizony ha pókháló van és nagyon zavar, leszedem, letörlöm, felporszívózom. Az átlagos heti takarításnál hol a konyhafrontokat törlöm le, hol a szobák ajtaját. Ha van éppen idegrendszerem heti takarításra. A szekrényeket sem a karácsonyhoz időzítve mosom ki, teszem rendbe, hanem, amikor már zavar az állapota.

Ha azonban a karácsony számodra csak tényleg tiszta lakásban érkezhet el, akkor a jó öreg FlyLady-módszer a barátod lesz. Minden héten egy helyiség, minden nap csak egy-egy feladat. Ha most kezditek, még vígan elkészültök és sütni is lesz időtök.

Remélem, segítettem, adtam új személetet. Nálunk ezek jól működnek évek óta úgy is, hogy sokszor egyedül csinálom. Persze együtt mindig jobb!