Hogyan értem el, hogy énekelve házimunkázzanak a fiaim?

Valamikor az első karantén alatt egyik nap vicces beszélgetés alakult ki a házi feladat cserélgetős messenger csoportunkban a gyerekek otthoni magaviseletéről, aminek a végén erős szarkazmussal megjegyeztem: „Persze, az én gyerekeim is énekelve házimunkáznak.”

Nem sokkal később én is beláttam, hogy ha ennek minimális valóságtartalmát nem csempésszük a hétköznapokba, megbolondulunk. Innen-onnan már hallottam jól működő rendszereket, de tudtam azt is, hogy semmi sem működik ugyanúgy egy másik családban. Mindenkinek meg kell találnia a saját útját, a saját megoldásait, a saját motivációját ahhoz, hogy kialakítsa az otthoni szokásokat, ezért az alábbiakat sem tanácsolom egy az egyben átvenni. Ti vagytok a ti gyerekeitek szülei, ti tudjátok, nálatok mi működik, de ne felejtsétek el, hogy a kezetekben valóban ott van a változás lehetősége: ha hisztek benne, hatalmatok van változtatni.

Egységben az erő

Mindenek előtt a legfontosabb – és ezt még sokszor, nagyon sokszor fogom leírni ebben a blogban –, hogy a párotokkal egységben legyetek. Amit nem ketten akartok, az nem lesz. Ha egymással képesek vagytok normálisan, vádaskodás nélkül, empátiával kommunikálni, az olyan csodálatos hatással lesz a gyerekekre, ami minden képzeletet felülmúl.

gyerek házimunka

 

Elsőként azt beszéltük meg, hogy szeretnénk, ha többet segítenének, mert több időt szeretnénk velük tölteni, de ha egész nap házimunkázunk, akkor nem tudunk eleget mesélni, összebújni. Ezután összeírtam, mik azok, amikben már képesek önállóan működni, illetve néhány olyat, amelyhez a mi segítségünk szükséges ugyan, de hosszútávon egyedül is el tudják majd végezni. Külön kitértünk azokra a területekre, amelyeket mi végzünk el helyettük. Így két feladatcsoport alakult ki: a kutyakötelességek és az extra segítségek.

Házimunka pontrendszer alapján

Nehézség és népszerűség alapján pontoztam a feladatokat 1-3 ponttal, a kötelességek (iskolatáska bepakolása, úszócucc kiteregetése stb.) értelemszerűen mínusz előjelet kaptak.

Ezután rögzítettük a szabályrendszert: 10 pontonként kaphattak matricát, 10 matricánként pedig választhattak egy programot az egyik szülővel. Mivel időközben nagyobbak lettek, a matricázást elhagytuk, de a pontokat lelkesen számontartják. (Mi egyébként túl jószívűek vagyunk, ezért alig-alig vontunk le pontokat, inkább százezredszer kérvényeztük a kutyakötelességek ellátását.)

Szeretnek házimunkázni? Nem. (Én sem.) Megcsinálják? Nem mindig. Akkor sem, ha kérjük. De vannak, jobb napok, és bizony, kaptam rajta a nagyfiamat már azon is, hogy énekelve pakolja ki a mosogatógépet. Jövő héten pedig teljesül a nagy vágyuk: focimeccsre mehetnek apával, mert egyszerre összegyűlt a száz pontjuk.

Ha tetszik ez a rendszer, gyúrjátok, alakítsátok, formáljátok saját képmásotokra. Segítségként készítettem nektek egy nyomtatható táblázatot a feladatainkkal.

Tovább a letölthető táblázatért!