Akarsz-e játszani? – Hogyan formál minket a játék a gyerekkel?

játék a gyerekkel

Talán tudjuk, mennyire fontos a játék a gyerekünknek, de kevésbé érezzük át, hogy a játék a gyerekkel nekünk is tartogat pozitívumokat. Felnőttként a gyerekjátékok sokszor unalmasnak, monotonnak tűnnek, amitől agyon frusztrálódunk, hiszen milyen dolog már, hogy nem akarunk időt tölteni a kisfiunkkal.

Vallomás – játék a gyerekkel a szőnyegen

Ültem a totyogó fiam mellett a szőnyegen és arra ébredtem, hogy elaludtam. Morogva konstatáltam, hogy már megint az egész délelőtt azzal telik, hogy asszisztálok ahhoz, hogy játsszon egyszem kisfiam. Külföldön éltünk, meglehetősen elzárva a barátainktól és a családtól. A férjem dolgozott, én meg egész nap a fiammal voltam. Halálosan untam a játékot a gyerekemmel. Egy ideig szívesen pörgettem végig a szokásos játékainkat, meséltünk, építettünk, szerepjátékoztunk, aztán ő átvette az irányítást és onnantól merő unalom volt az életem. Egy idő után megtanultam horgolni. (Hol volt akkor még az egész napos közösségi médiázás!)

A másodikkal már résen voltam. Akkor már itthon éltünk, mentünk mindenhova, ami szóba jöhetett: bike with baby, babakocsis futés, babakoncert, babás kávézás, baba-mama klub, hosszú séták az utcákon, játszótér. Mindegy, csak a szőnyegre ne kelljen lekuporodni. Ha mégis otthon voltunk, akkor sütöttünk, főztünk, kézműveskedtünk.

Az elsőt még nem láttam 5 percnél hosszabban unatkozni. A másodiknál ünnepnap, ha leül valamit egyedül csinálni, folyamatos szórakoztatást igényel. Szerencsére van egy harmadik dobásom is.

Miért játszanak a gyerekek?

Kutatások tízezrei foglalkoznak a gyerekkori játékkal. Ma már egyszerű szülőként is tudjuk, hogy a -különösen a felnőttel való – nyílt és interaktív játék milyen csodálatos hatással van a magabiztosság, az önérvényesítés, az énkép erősödésében, mennyire fontos a tanulásban, a szocializációban és a stresszkezelésben. A naponta ismétlődő interakciók a kiegyensúlyozott kötődés, a humorérzék és az együttműködés alapja felnőtt és gyermek közt. (link: Solter-könyv)

A legtöbb nevelési probléma akkor merül fel, amikor a gyerekek kiszolgáltatottságot és elhagyatottságot élnek át. Ezért nagyon fontos időről időre visszatérni a közös játékhoz, lekuporodni a szőnyegre, kiszakadni a mindennapok feladatmegoldó mókuskerekéből és csak együtt lenni, biztonságos, megtartó közegben. A szabad játék biztosítja a tanuláshoz és a fejlődéshez szükséges elegendő teret. (link) Ezt azonban nem csupán a gyerekek élhetik át.

Forrás: Pexels

Mitől játék a játék?

Bármilyen tevékenység lehet játék, ha annak fogjuk fel. Talán az elsődleges kritériuma, hogy legyen tudatában az ember annak, hogy játszik. A játék örömszerző viselkedés, amelyben aktívan részt veszünk. Spontán és kreatív megoldásokra ösztönöz, miközben önmagunkkal léphetünk kapcsolatba. Figyeld csak meg! Amikor játszol, felszabadulsz, elfelejted az összes külső problémát, csak az itt és most számít. A játék a gyerekkel az egyik legjobb mód arra, hogy a stresszt csökkentsünk.

Szabad játék a gyerekkel – mindfullness szülőknek

Amikor játszunk, az agyunkban a prefrontális kéreg aktiválódik. Ez a terület felelős az érzelmek, a szociális kapcsolatok, a kreativitás munkájáért, de ez az a terület is, ami minden, de minden területével az agynak összefüggésben és kapcsolatban áll. Annyira, hogy ha valakit agysérülés ér, annak szinte 100% problémái lesznek ezzel a területtel is.

Amikor játszunk, ezt a területet aktiváljuk. Az itt és most önfeledtsége, a jelenben való lét, a kellemes emlékek előhívása segítségével önmagunkhoz találhatunk vissza. A játék a gyerekünkkel visszahozza a gyermeki énünket, a gyerekkori emlékeinket, a szabadság ítélkezésmentessé tesz minket, ellazít, örömöt ad. Mi ez, ha nem a mindfullness megvalósulása?

Forrás: Pexels

Mi a helyzet a számítógépes játékokkal?

A számítógépes játékok során az agy reflektív és perceptív területei aktiválódnak, és ezek állítólag növelik a szürkeállományt és „okosabbá tesznek”. Mindeközben azonban a többi terület teljesen kikapcsol, ezért a prefrontális kéregben gyakorlatilag szünetel az aktivitás. Nem kell tehát különösebben magyaráznom, hogy ha nem IQ-harcos szociopatákat szeretnénk nevelni, akkor a számítógépes játékokkal nagyon csínján kell bánni.

Mivel egy kezdő tinivel épp csak befelé tartunk ebbe a korszakba (kicsiként mi nem adtunk nekik játékidőt és ebben markáns a véleményem, majd egyszer kifejtem), még csak elméleteink vannak arról, hogy hogyan szeretnénk ezt szabályozni. Az biztos, hogy tiltani nem szeretném, és az is, hogy az „egy gép – egy gyerek” helyett valamilyen szociális tényezővel mindenképpen kiegészíteném ezt a tevékenységet. Legyen szülő vagy testvér, de mindenképpen kelljen aktívan kapcsolódnia a külső világhoz. Így egyszerre biztonságos, egészséges környezetben, de hódolhat a kezdő tini a kortárs igazodás fontos kritériumának.

Játék a gyerekkel – a kapcsolódás életmentő

Amellett, hogy a gyermek fejlődéséért mindent megteszünk vele, valamint a saját prefrontális kérgünket mozgásban tartjuk és ezzel a saját stressz-szintünket csökkentjük, ráadásul kreativitásunkat növeljük és védezkezünk a kiégés ellen, van még egy nagyon fontos hatása a saját, személyes életünkre annak, hogy játszunk a gyerekünkkel. Többek közt Kopp Mária és Skrabski Árpád kutatásai alapján ma már tudjuk, milyen nagy szerepe van Magyarországon is a családi kapcsolatok minőségének a várható élettartamban. Ez különösen hangsúlyos a férfiak esetében. „A jókedv és a kompetencia érzése mindkét nem esetében jelentős védő tényező volt, mintegy kétszeresére emelte a túlélés valószínűségét.” (Forrás: MPPT) Az a kisfiú, kamaszsrác, fiatal férfi, családapa és nagypapa, aki számíthat kiegyensúlyozott, kölcsönös, játékos, feltöltő kapcsolatokra a szűkebb és tágabb családjában, bizalmi kapcsolataiban, jobb mentálhigiénés állapotban van, alacsonyabb a stressz-szintje, és védettebb a rákos megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák ellen.

Forrás: Pexels

Akármilyen játékot, utat is választunk, sose felejtsük el, hogy alapvetően a kapcsolatból töltekezünk. A játék a gyerekkel a kapcsolódás eszköze. Az amortizált, alapszükségleteit be nem töltött felnőttől sem várható, hogy a játékban kiteljesedjen, hogy kapcsolódjon. Ha tehát nem aludtál egész éjjel, 11-kor is még csak 2 kávé van benned és napok óta mozgáshiányod van, akkor igyál egy liter vizet, vedd be a vitaminokat, mozogj, zuhanyozz, és egyél valami egészségeset (ne csokit, ha lehet, hiába instant boldogság), és UTÁNA leszel képes kapcsolódni és tölteni és töltekezni.

Legyen nagyon szép gyereknevelős időszakod tele játékkal, humorral és nevetéssel!

Anya-fia