Adventi naptár kicsit másképp

adventi naptar

Közeleg az adventi idő. Talán neked is eleged van az édességekből, amivel a Mikulás, az iskola, a rokonság és még ki tudja ki, megtömi a gyerekeket a karácsony előtti időszakban. Bevallom, nekem igen. Évek óta képtelen vagyok meghúzni a határokat, mert a fiúkban sem szeretnék rossz érzéseket kelteni azzal, hogy elveszem az ajándékaikat. Ezért az adventi naptár nálunk nem tartalmaz csokoládét.

De még tárgyat sem! Igyekszünk ebben az időszakban lecsendesíteni a gyerekeket és megóvni őket a karácsonyi őrület és forgatag feszültségétől, hiszen a tömeg, az extrém fények és hangerő nagyon rossz hatással van az idegrendszerükre. Ugyanakkor szeretnénk, ha örülhetnének minden nap valami apróságnak. A zsákjaink ezért két kis kártyát és a családi betlehem egy-egy figuráját rejtik.

Adventi naptár – közös idővel

Énidő, anyaidő, páros idő. Tudjuk, hogy szükséges, jó, amikor van, mégis olyan nehezen szánjuk oda magunkat. Akármilyen hajtós is a munkahelyünk, ha nem akarunk teljesen megzakkanni, muszáj megajándékoznunk magunkat napi pár perccel, amikor nem rohanunk, nem nyüzsgünk, csak együtt vagyunk. Nem mindig nyitott minden családtag, de egy kicsit érdemes udvarolni nekik.

adventi naptár együtt

Az egyik kártyánkon mindig valamilyen karácsonyra hangoló tevékenység található. Van, amelyik 5 perces otthoni, van, amelyik 2 órás elmenős program, attól függően, milyen évünk van. Amikor dolgoztam épp, a rövidebbek domináltak és hétvégére időzítettük a komolyabbakat, amikor a belvárosban laktunk és szabad volt az egész délután, mert otthon voltam, a látványosabb és hosszabb események voltak túlsúlyban.

Gyökerek és szárnyak

A karácsonyi ünnepkör idején Magyarországon különösen nagy hangsúly kerül a kapcsolataink minőségére, és ez így van jól. Minél erősebb egy gyerek társadalmi beágyazódása, annál erősebb a személyisége is. Az a gyerek, aki érzi, hogy sokan szeretik és sokakat szerethet, hatalmas előnnyel indul az életben. Amellett, hogy év közben is sokat mesélünk a fiúknak a családi múltról, a mi kettőnk múltjáról, jól ismerik a barátainkat és azok gyerekeit, és mi is igyekszünk az ő barátaikkal és szüleikkel kapcsolódni, ilyenkor kicsit számbavesszük, kik azok, akik épp körülöttünk vannak.

A második kártyán egy-egy család, közösség, barát neve szerepel, akire aznap külön gondolunk és imádkozunk.

Hogyan készíts hasonló naptárt?

Nem kell hozzá extra körítés, de természetesen a fantázia szab csak határt a formának. Én még boldog és tudatlan egy gyermekes anyukaként varrtam egy 24 zsákocskából álló adventi naptárt, amelyet minden november 30-án este a férjemmel közösen kötözgetünk. Ha számodra ez sok, 24 boríték is megteszi. Egyetlen nagyon fontos dolgot ne felejts el: előre írd be a naptáradba, melyik nap mi lesz a feladat, hogy készülhess! (Így tudsz cserélgetni is, ha szükséges.)

Írj össze 24 ötletet, programot, feladatot, aminek örülhetnek a gyerekeid. Például:

  • Ma a karácsonyi illatokkal játszunk. Melyiket ismered fel? (fahéj, narancs, kakaó, szegfűszeg, csillagszóró, gyertya)
  • Este extra mesét kérhetsz!
  • Nézzünk meg egy karácsonyi filmet! Például ezt az aranyos szamarasat!
  • Megmasszírozlak!
  • Ma karácsonyi lapokat küldünk a barátainknak.
  • Elmegyünk sétálni és megnézzük a karácsonyi fényeket.
  • Fényvillamosozunk.
  • Ma érkezik a Mikulás, kipucoljuk a csizmát!
  • Délután meglepjük a szomszédokat (pl egy-egy mandarinnal, szaloncukorral).
  • Este levelet írunk az Angyaloknak/Jézuskának.

Találd ki, melyik napotokba mi fér bele, tedd be abba a zsákba, borítékba!

Írd össze, kik azok, akik számotokra jelenleg fontosak. Csoportosítsd, ha többen vannak! Ezekből is készíts kártyákat (ezt is lehet extrázni)! Minden borítékba vagy csomagba tegyél mindkét kártyából. A borítékokat felcsipeszelheted egy zsinórra, vagy beteheted egy szebb dobozkába.

Nagyon szép várakozást kívánok!

Anya-fia