PCM modell a fiúk nevelése szolgálatában

PCM nevelés

A múlt héten a képzésem keretében ismerkedtem meg a PCM modelljével, és mivel többen érdeklődtetek iránta, gondoltam, írok róla pár sort, valamint a fiúk nevelés során alkalmazható oldaláról is. 

Mi a pcm?

A PCM (Process Communication Modell) egy innovatív kommunikációs és személyiségleíró modell, mely segítségével hatékonyabb, a személyiséghez jobban illeszkedő kommunikáció alakítható ki.

Kidolgozója Dr. Taibi Kahler amerikai pszichológus, aki Eric Berne tranzakcióanalízise mentén dolgozta ki azt az eszközrendszert, amely segítségével a személyek közti kommunikácó, megértés, problémamegoldás és stresszkezelés hatékonyabban és személyre szabottan valósulhat meg. Jól hangzik, ugye? A fiúk nevelése során ezek mind igen fontos céljaink.

Már megint egy személyiségtipológia! Ugyan már, hisz’ mind egyéniségek vagyunk!

A PCM a többi személyiségtipológiához hasonlóan nem akar dobozba zárni. Ez csupán egy eszköz, egy játék, amely segítségével jobban megérthetjük önmagunkat és másokat. Természetesen nem azt jelenti a használata, hogy ezután mindenkit színek szerint csoportosítunk. Sőt!

A PCM különbözik a személyiségtipológiáktól abban, hogy a 6 típusba (gondolkodó, mozgató, elvhű, harmonizáló, álmodozó, lázadó) nem besorol, hanem egyedi építményt alkot annak függvényében, hogy a 6 típust ki milyen gyakran aktivizálja. Ezzel ha csak a sorrendiséget nézzük, 720 különböző variáció jöhet létre, ha viszont a szintek telítettségét is hozzávesszük, nyilvánvalóvá válik, miért vagyunk olyan sokfélék.

Mit jelent ez az aktivizálás? A személyes interakcióink során számos kommunikációs eszközt használunk. A hanglejtésünk, tartalmi közlésünk, viselkedésmintáink, belső irányítóházunk minden egyes kicsi utasítása alapján megállapítható, hogy milyen gyakran és milyen erősséggel tartózkodunk a személyiségépítményünk egyes szintjein.  

Jellemzően egy bizonyos típus az uralkodó, amelyben leggyakrabban tartózkodunk, ezt a PCM modell bázisnak nevezi. Ez már születésünkkor (vagy korábban?) eldől, viszont bizonyos életesemények hatására átléphetünk az eggyel magasabban lévő szintekre. Nincsen jelentősége annak, hogy átléptünk-e, a cél nem az ilyen irányú fejlődés, hanem az, hogy legyen annyi energiatöltetünk minden szinten, hogy másokkal képesek legyünk kapcsolódni. A fiúk nevelésében voltaképpen ez a modell használhatóságának a kulcsa. 

Egy a lehetséges sokezer kombináció közül.

Fiús anyák nevelése a PCM tükrében

Senkitől nem elvárható, hogy egy tőle különböző embert teljességgel és 100%-ban megértsen. A belső világunk, parancsaink, tiltásaink és engedélyeink teljesen egyéniek, és noha a gyerekekét igen erősen befolyásolja a szülők világa, még ez sem garancia arra, hogy a szülők megfelelő módon tudnak kapcsolódni a gyerekeikhez. Anyák a fiukhoz, apák a fiukhoz. És természetesen anyák az apákhoz. 

Amikor a fiainkat neveljük, le kell vetkőznünk sokszor a saját gondolatmenetünket, és ráhangolódnunk egy merőben más szemléletű – ráadásul élete első 15 évében még kiforratlan  – emberre. 

Ahogyan anyaként képesek vagyunk a fiunk fiús igényeire, késztetéseire hangolódni, épp ez jelenik meg a PCM-modellben is. Önmagunkat feltöltve, megfelelő energiaszintbe hozva a bázisszintünkön képesek leszünk a másik bázisszintjén kommunikálni és kapcsolódni.

Na jó, de én mi vagyok akkor? És milyen fiút nevelek?

PCM személyiségtesztet nem töltethet ki akárki, komoly szakmai (és feltehetőleg valamennyi üzleti) okai vannak annak, hogy kizárólag végzett tréner töltetheti ki térítés ellenében. Az elmélet szerint 6-8 évrd korra alakul ki az egyedi építmény, ezért az egészen kicsi gyerekeket ne analizáljuk, „csak” szeretgessük mindenféle módon!

Röviden azonban bemutatom a 6 típust, mert ez is informatív, és kezdetben bőven elég rácsodálkozni, hogy a jól megfogalmazott, asszertív mondataink miért nem érnek mégsem mindig célt. 

Gondolkodó PCM bázisú fiúk nevelése

Tények mentén tudnak legjobban kapcsolódni. Fontosak számukra a precízen megfogalmazott adatok, nem bírják az utasítást, viszont keményen és hatékonyan tudnak dolgozni. Szervezett, logikus, felelősségteljes, szereti, ha a dolgok rendben mennek. Napirend, priorizálás, egyértelmű, informatív közlésekkel könnyen kacsolódhatsz vele. És hogy hogyan fejezd ki neki, hogy szereted? Jelezd számára, hogy kompetensnek tartod, adj neki jogokat, ismerd el a munkáját és kérd ki a véleményét!

Mozgató PCM bázisú fiúk nevelése

Mindegy mit, csak csináljuk! Legyen akció! Menjünk, oldjuk meg, cselekedjünk! Imád kezdeményezni, cuki és mindenre rávesz. Határozott és egyenes, de irányba kell állítani és megmondani, hogy mi legyen, különben ő találja ki és akkor jajj neked. Szerencsére a sors jó adag alkalmazkodást adott neki, így elfogadja, ha direkt megmondod neki, mi az ábra. Adj neki kihívásokat, küldetéseket, élményeket, programokat, mindent, amiből valami izgis eredmény születik! És persze vegyél benne részt te is vele együtt!

Elvhű PCM bázisú fiúk nevelése

Zseniálisan képes az egyediből általánosítani, és biztos lehetsz, hogy ha talált magának egy jelszót, abból nem tudod észérvekkel kizökkenteni, így a legjobb, ha elfogadod, hogy ő így látja a világot (úgyis megváltozik még). Rendkívül makacs és merev, cserébe végtelenül elkötelezett, megbízható, lelkiismeretes és nagyon jó megfigyelő. Te akármilyen elfogadó környezetet teremthetsz, ő biztosan véleményezni fogja a környezetét, értékelni másokat, viszont biztos lehetsz benne, hogy ha te mutatsz neki értékrendet, akkor aszerint fog élni. Ne próbáld irányítani, mert kiborul, viszont ha a véleményét kérdezed, azzal kenyérre kenheted, mert arra vágyik, hogy értékesnek tartsd.

Álmodozó PCM bázisú fiúk nevelése

Egy álmodozó kisfiút jó eséllyel sosem kell a traumatológiára vinned, mert előbb gondolkodik, aztán cselekszik. Ha maradt még rá ideje. Mert gondolkodni, azt tud. Kifele ugyan lehet, hogy megalszik a tej a szájában, de bent azért történnek a dolgok, ne aggódj! Rendkívül jó feladatmegoldó, különösen a pepecselést igénylő munkákban. Fantáziadús és gazdag belső világa van, amely feldolgozásához azonban sok-sok egyedüllétre van szüksége. Bátran kezdeményezz programokat és nagy elméleti beszélgetéseket vele, de ne várd, hogy gyors lefutású lesz a válasz. Ha belehelyezkedsz a világába és hozzá lassulsz, akkor viszont igazán mély kapcsolatotok lehet. Érdemes együtt tevékenykedni, modellezni, fúrni-faragni, valamint biztosan nem fog ellenállni a meséknek.

Harmonizáló PCM bázisú fiúk nevelése

Igazi kis szeretetgombóc. Érzésekkel teli, együttérző, kedves és érzékeny. Szívességeket tesz, gondoskodik másokról, szereti az érzékletes dolgokat: a kuckózást, a puha takarókat, az édességet, a zenét, mindent, ami szép, harmonikus és lágy. Imád emberekkel együtt lenni, megosztani velük dolgokat, gyakran beszél az érzéseiről és a szükségleteiről. Úgy szeretheted, hogy jelzed, mennyire szeretsz vele lenni, hogy jó, hogy a Földre született, mennyire fontos a jelenléte a világban.

Lázadó PCM bázisú fiúk nevelése

Aki mellett sosem fogsz unatkozni, mert addig állít kihívások elé, amíg bírod. Ezzel valójában azt akarja tesztelni, hogy elfogadod-e igazán. Igazi érzéseket akar, gyűlöletet vagy szeretetet, de ha utóbbit adnál, akkor bizony a feltétel nélkülit kell megcéloznod. Imád játszani, viccelődni, spontán, kreatív és felszabadult, a jelen pillanatban él. Alkalmazkodást, felelősségteljességet és diplomatikusságot ne várj tőle túl sokat és számíts rá, hogy a felvetéseidre is szélsőségesen fog reagálni, tetszik/nem tetszikkel. Ha azonban elkapod a hullámzását és kimunkálod magadban jobban a játékos énedet, akkor igazi haveranya lehetsz, akire bármikor számíthat a fia, ha egy kis mókára vágyik. 

Látod? Nem is biztos, hogy annyira kétségbeejtő a kommunikációd. Csak éppen lehet, hogy a csatorna nem megfelelő. Figyeld a fiad, teszteld, mivel tudsz legjobban kapcsolódni vele és legyen nagyon szép gyerekkorotok!