Négyszöglégzés

négyszöglégzés

Amikor stresszhelyzetbe kerülünk a legtöbb feszültséget nem az érzés okozza, hanem a neki tulajdonított gondolataink és vélekedéseink. Ezeket a hiedelmeket, asszociációkat sokszor évtizedek gondos gyűjtőmunkájával építettük fel, sőt, sokat közülük a szüleinktől, nagyszüleinktől örököltünk. 

Mindez egyszerre kapcsol be, amikor a gyerekünk nem működik együtt, amikor a párunk ránk ripakodik, amikor a szomszéd élesebb kritikát fogalmaz meg, amikor anyánk tüntetőleg letörli a maszatot a hűtőről. 

Nagyon fontos dolog ezzel mélyebben foglalkozni, de még fontosabb, hogy AKKOR ÉS OTT tudjunk reagálni, határt húzni. Ennek azonban a nulladik lépése, hogy megtanuljunk normalizálni a testünk működését. Természetesen fontos szerepe van a kipihentségnek és a megfelelő vércukorszintnek is, de amit egy adott helyzetben AZONNAL tudunk alkalmazni, az a légzésünk rendezése.

Amikor stresszben vagyunk, a légzésünk szaporává válik, felgyorsul a szívverésünk, izmaink megfeszülnek, készen arra, hogy fussanak, támadjanak vagy lefagyjanak. Ezek a reakciók nagyon fontosak az emberiség történetében, hiszen azok az egyedek maradtak fenn, akik képesek voltak adekvátan választani közülük. Hétköznapi stresszhelyzeteinkben azonban szó sincsen életveszélyről, ezért érdemes e három reakció helyett megtanulni szabályozni az érzelmeinket. 

Kedves történetem a legkisebbemről, hogy egy alkalommal, amikor a legnagyobb éppen nagyon dühös volt, és én magyaráztam, hogyan kezelhetné, megszólalt: “Amikor mérgesek vagyunk, akkor így kell csinálni: (beszívja a levegőt majd kifújja) levegőt kell venni!”

És valóban.

Amikor tehát elönt a méreg, vegyél levegőt! 

  1. Képzelj el egy négyszöget. 
  2. Indulj el képzeletben az egyik sarkától a másik felé, eközben vegyél mély levegőt 3 számolásra!
  3. Amikor megérkeztél a következő sarokhoz, haladj tovább a harmadikra, ezúttal már kifújva a levegőt 4 számolás alatt!
  4. Ismét haladj tovább 3 számolással beszívva a levegőt, majd fújd ki a negyedik oldalán a négyzetnek!
  5. Ha még nem elég, ismételd addig  a köröket, ameddig megnyugszol annyira, hogy józan döntést tudj hozni.

Hajrá!