A jó apa 5 eszköze

jó apa

Meggyőződésem, hogy a fiúk nevelésében a jó apa jelenléte körülbelül annyira fontos, mint a vízé és az oxigéné. Természetesen lehetnek érett és egészséges férfiak azok is, akik (érzelmileg elérhető) apa nélkül nőnek fel, mégis az apa esszenciális szerepe megkérdőjelezhetetlen.

Hogyan lehet egy apa jó apa?

Sajnos a férfiak legtöbbje nem kap ehhez kellő mintát, ezért meglehetősen nehéz helyzetbe kerül, amikor a saját kapcsolatát kell kialakítania a gyermekével. A továbbiakban olyan eszközöket mutatok, amelyek mentén könnyen elindulhat az is, akinek hiányzott a gyermekkorából az apakép.

1. A jó apa a kezdetektől jelen van

Nem csak akkor lehet egy gyerekkel foglalkozni, amikor már beszélni és járni tud. Az egészen pici babáknak is elementáris szükséglete, hogy minél gyakrabban magához ölelje VALAKI MÁS, hogy megtapasztalja az anyától való eltávolodást és visszatérést. Az apa a külvilág szimbóluma: más illatok, más érzetek, más világ. Mégis izgalmas, gyengéd, bátorító. Elég, ha csak ringatod, nézed, beszélsz hozzá. Akármit. Ha a soros és párhuzamos kapcsolást magyarázod el neki, akkor is csodálattal néz majd rád.

kezdetektől jó apa

2. A jó apa odaadja az idejét

A szülőség egy rendkívül időrabló tevékenység. Ráadásul nincs is konkrét, látható haszna, így nem tűnik hatékonynak sem. A fiaddal töltött időnek azonban nem most, azonnal lesz látványos eredménye. Ahogyan a cseppkövek is sokmillió év alatt, cseppről cseppre épülnek, úgy alakul a kapcsolatod is a kisfiaddal. Mindig csak egy picike. 5 perc, 10 perc, fél óra, fél nap. Ahhoz, hogy 10 éves korában sátrazni vagy pecázni vidd, elég ma csak 10 percet átvenni a párodtól.

3. A jó apa példakép

Nyomasztó felismerés anyaként, hidd el, hogy mindenben példát kell mutatnia az embernek. A nőknek talán könnyebb a terhesség során felkészülni erre. Apaként sem indulsz nagyon hátrányból azonban, és ha lehetőségként fogod fel, máris könnyebb. Saját magadat csiszold ki olyanná, amilyenné a fiadat szeretnéd, hiszen ő önkéntelenül Téged fog követni. Légy a saját magad legjobb formája, vállald bátran a gyengeségedet és légy büszke az erősségeidre!

4. A jó apa könnyed

A játék mindkét szülővel nagyon fontos, azonban ne feledd, hogy te vagy a külvilág szimbóluma! A férfiak könnyebben teszik bele magukat az izgalmas kalandokba, hiszen ezek számukra is vonzók. Ez megkönnyíti, hogy játékosan, könnyeden feloldódjatok a játékban, nevetésben, birkózásban, szerepjátékokban. 

jó apa játékos

5. A jó apa fajsúlyos

Amellett, hogy a világ könnyedebb, vidámabb oldalát megmutatod, sose feledkezz meg arról, hogy az anyával egyenlő módon vegyél részt a nevelésben, a döntéshozatalban. Mutasd meg, hogy te vagy a falkavezér, aki gondoskodik, de tekintélyt is tart! 

Ha megtalálod az egyensúlyt ezek között az eszközök közt, nem csak a fiad lesz boldog férfi, de biztos lehetsz benne, hogy legalább annyira te magad is!

Sok-sok szép, gyermeknevelős, kalandos, vidám percet kívánok neked a fiaddal!