Hogyan írj karácsonyi képeslapot?

Te is tanácstalanul tudsz ülni a tiszta lapok felett, hogy ugyan, hogyan írj karácsonyi képeslapot annak, akivel kapcsolatosan ilyen-olyan érzések tolulnak fel benned? Ráadásul ezredjére leírni a “Kellemes karácsonyi ünnepeket kíván a X család!” éppen a lényeget veszi el? Ebben a bejegyzésben megmutatom, én hogyan csinálom. 

Elöljáróban elárulom, hogy én nem minden évben jutok el a papír alapú karácsonyi képeslapig – egyszerűen nálunk ez az egyszerűsítés egyik frontja. Magyartanár-szövegíró múlttal azonban viszonylag gyors és fájdalommentes ötleteim vannak, hogyan írj karácsonyi képeslapot. 😀

Általában szétszedem a korábban összeírt társaságot csoportokra: ki az, akinek fizikai lap is megy, kinek megy “csak” email. Nem a szeretet hőfokáról szól ez, hanem az adott évben való közelségről. Rengeteg a barát, ismerős, fizikai képtelenség mindenkinek írni. Figyelembe vesszük, ki az, akinek ez tudjuk, hogy fontos, kivel fogunk úgyis találkozni, szóval racionalizáljuk. (Idén egyébként csak email lesz, dolgozó anyaként három különböző gyermekintézményben helytállva most nekem fontosabb minden csendesen, itthon, együtt töltött másodperc.)

 1. Egyenemail

Ha a legegyszerűbb megoldást keresed arra, hogyan írj karácsonyi képeslapot, akkor a legtökéletesebb megoldás az email. Szépen bepakolom még december elején az összes érintett címét titkos másolatba, megírom az emailt, beszúrom mellé a képet, ha van. Mi általában nem fotózkodunk, viszont Szenteste együttműködnek a gyerekeink, ezért azt a képet szoktuk használni. 

De egy karácsonyi családi képet bármikor máskor is el lehet készíteni, nem csak karácsonykor. Céges családi karácsonyon, séta közben, bármikor, amikor úgy érzed, elég ellazultak és kipihentek vagytok, hogy egyetlen éppen jó képet készítsetek magatokról. Megsúgok egy titkot: ha tökéletes is a kép, akkor sem hiszi senki azt, hogy ti mindig ilyenek vagytok. Ha nem tökéletes a kép, akkor sem. Ezt csak mi gondoljuk. 😀 

Az emailben az a jó, hogy lehet időzíteni. Amikorra csak akarod. Hajrá! 

 1. Egyenképeslap

Ha valamiért fontos számodra vagy a családod számára az, hogy mindenképp fizikai lap érkezzen, és ezen a területen nem akarsz vagy nem tudsz még határt húzni, akkor tényleg felmerül, hogyan írj karácsonyi képeslapot úgy, hogy bele se kergülj, de mégis el tudd küldeni. Ebben az esetben teljesen érvényes megoldás, ha megírod tökéletesen ugyanazt a szöveget is. Feel free! Senki nem hasonlítgatja a lapjait. Vagy ha mégis, és ezen fennakad…. nos, akkor mi van? Gondoltál rá! Aki ezen problémázik, annak valószínűleg felesleges volt küldened.

 1. Egyedi szövegezés

Ezt az opciót akkor választom, ha élvezetből teszem. Amikor újszülöttel otthon voltam, szinte sosem írtam, akkor kifejezetten jól esett a kreativitásomat használni. Most, hogy a napi leírt betűim bőven 10000 felett járnak, kevesebb az ilyen ambíció bennem és téged is arra bátorítalak, hogy ne ezt tedd mércévé. De ha ezt a cikket azért nyitottad meg, hogy megtudd, hogyan írj karácsonyi képeslapot, ami egyedi és kreatív, akkor íme az ötleteim:

Általában itt is kialakítok néhány témát/képet és azt variálgatom. Ilyenek:

 • pásztorok csodaváró lelkülete
 • angyalok örömhírmondó lelkesedése
 • napkeleti bölcsek megérkező öröme
 • betlehemi jászol meghittsége

A szövegezés felépítése pedig:

 1.  megszólítás
 2. Áldott karácsonyt kívánunk…
 3. …és a {szabadon választott téma} -t!
 4. Az új évre pedig…
 5. minden szépet és jót/sok sikert/Gondviselés kegyelmét/boldogságot/vidámságot/erőt a nehézségekhez stb.
 6. Szeretettel: 

Remélem, segítettem ezzel az ötlettel és levettem a válladról ezzel egy kis terhet! Ne felejtsd! Semmi sem kötelező!