Mit ajándékozhatsz annak, akinek mindene megvan?

ajándék

Nagyon eltérően tudunk az ajándékozáshoz viszonyulni. A tárgyaktól hemzsegő világunkban vannak fel-felerősödő hangok, amelyek az ajándékozás kultúráját erős kritikával illetik. Érthető, hiszen az egyszerűség és az egyszerűsítés ma már szinte mindenkinek az alapvető igényévé vált. Ugyanakkor van, akinek tényleg az ajándékozás a szeretetnyelve, és ezzel semmi baj nincs! Van, akinek nem fontos ennyire, viszont a gyerekkora hiányait akarja betöltetni az ajándékokkal, ezért esszenciális kérdés, kitől mit kap. Van, akinek pedig tényleg nem fontos, ezért nem izgatja magát rajta, mit kap. Vagy éppen mit ad.

Az ajándékozás valójában egy szeretetcsatorna.

Arra szolgál, hogy jobban kapcsolódhassunk másokhoz. Vizsgáld meg, mi számodra az ajándék, az ajándékozás! Felhőtlen boldogság, hogy a másik szeret téged? Görcsös izgalom, vajon a másik észreveszi-e, mire vágysz? Felesleges kolonc, mert ebben az időben együtt is lehetnél azokkal, akiket szeretsz? Mi motivál az ajándékozásban? Félelem a másik reakciójától vagy öröm, hogy a másiknak örömet tudsz szerezni?

Hogyan találjam ki, mire vágyik?

Nekem nagyon sokat segít a Gary Chapman-féle szeretetnyelv-elmélet abban, hogy a másik számára megfelelő ajándékot találjak. Az 5 szeretetnyelv: minőségi idő, testi érintés, szívességek, ajándékozás, elismerő szavak mentén végiggondolva a másikat, ezt esetleg összeillesztve az érdeklődési körével, sokat segíthet megtalálni azt, mivel szeretnéd kifejezni a szeretetedet. 

Mit adjak, ha mindent meg tud magának venni?

Noha valóban nehéz a helyzet, ha kevésbé tehetősek vagyunk, mint a megajándékozott, ráadásul ma már a luxus és a szükséglet is összekeveredett annyira, hogy aki csak teheti, megvegye magának azt, amire éppen vágyik, nem lehetetlen a helyzet.

  1. Szolgálat 

Ha a megajándékozott szeretetnyelve a szívességek, készíthetsz kupont, amellyel a szolgálataidat ajánlod fel: lehet ez kertszépítés, autós fuvarozás, de nem kell feltétlenül konkretizálnod, adhatsz időegységet is: 60 perces szabadon felhasználható szolgálat. Ha közel áll hozzád a spiritualitás, akár imaszándék-kupont is adhatsz a másiknak. 

  1. Lelki ajándékok

Azoknak, akik a minőségi időtöltésen keresztül érzik a szeretetet, készíthetsz olyan eseményeket, amelyben kapcsolódhattok, együtt lehettek, és örömet okoz a másiknak. Szervezhetsz házi hangversenyt, megtanulhatsz egy verset, előadhattok egy színdarabot vagy bábszínházat, de vásárolhatsz profi előadásra is közös jegyet.

  1. Ölelések és csókok

Ha számodra is fontos nyelv a testi érintés, kereshetsz ehhez kapcsolódó tevékenységeket, amelyek boldoggá teszik a megajándékozottat. A testi érintést különösen férfiak esetében gyakran keverjük össze a szexuális intimitással, nem véletlenül: a fiú gyerekek és a férfiak sokkal kevesebb érintést kapnak életük során, mint a lányok. Ez azonban inkább hiányorientált szükséglet, mint valódi szeretetnyelv. Ezzel együtt a férfiaknál tuti befutó lehet egy házi masszázskupon (szakembert ne te válassz a másiknak!), egy táncolás vagy egyenesen tánciskolai együttlét, otthoni kozmetika, hajfestés, fodrászolás.

  1. Szeretetbefőtt

A szüleink, rokonaink, barátaink felé való szeretet kinyilvánítására korlátozottabbak a lehetőségeink, mint a gyerekünk vagy a párunk felé. Ha azonban a megajándékozott számára a szóbeli elismerés a megerősítő, azt számos kreatív módon tehetjük: készíthetünk szeretetbefőttet, írhatunk verset, mesét vagy dalt, készíthetünk fényképes albumot szöveges kiegészítéssel a közös történetünkről, írhatunk levelet vagy éppen levélsorozatot. 

  1. Ajándékok

Ha a konkrét ajándékot szereti az illető, akkor is törekedjünk a személyességre. Ilyenkor kicsit könnyebb azért a helyzetünk. Ha ismerjük a hobbiját, ahhoz kapcsolódva bármilyen apróság betalál. De készíthetünk fényépalbumot, naptárt, bármilyen apró csecsebecsét, amely a kapcsolatunkat szimbolizálja.

Ha pedig olyan kapcsolatban vagytok egymással, és úgy gondolod, nyitott az önismeretre, ne felejtsd el, hogy Anya-fia Coaching kuponnal is kedveskedhetsz neki!