Agytakarítás – avagy brain dump az időmenedzsmentért

Ha végre itt a nyár és meleg az idő, az ember gyereke egy reggel nem megy többé intézménybe. Akár táborozik, akár nem, a tanév végével hirtelen akkora feladatmennyiség zúdul a szülőkre, hogy időmenedzsment legyen a talpán, ami elbír vele. Erre hoztam most nektek egy jó kis gyakorlatot. 

Időmenedzsment vagy érzelemmenedzsment?

Időmenedzsment fronton rengeteg technika létezik, amely arra hivatott, hogy a feladatainkat priorizáljuk. Írhatunk listákat, tervezhetünk S.M.A.R.T. célokat, delegálhatunk. Ugyanakkor nagyon sokszor keveredünk abba a szituációba – és ebben a tanév vége és a karácsony előtti időszak viszi a prímet -, hogy azt sem tudjuk, mit menedzseljünk az időmenedzsment eszközeivel. Már felsorolni és listát írni is fáradtak vagyunk. Ez a fásult, határfeladós, kiégett állapot voltaképpen nem időstrukturálási probléma, hanem annak jele, hogy a feladatainkkal járó érzelmekkel megteltünk. Nincs hozzáférésünk, nem látjuk a szükségleteinket, ezért priorizálni sem tudunk.

Az időmenedzsment átkeretezése

Ráadásul biztosan nem vagyok egyedül, akinek bizonyos helyzetekben az időmenedzsment szó maga is összerándítja a gyomrát.

NEM AKAROK MENEDZSELNI! NEM AKAROK TUDATOS LENNI! NEM AKAROK RENDSZEREZNI! 

Egyszerűen csak csökkenjen a nyomás! Szeretnék szabadon lélegezni, szeretnék úgy ébredni, hogy nem zakatol az első pillanattól a fejemben a teendőlistám. Pihentetni szeretném az agyamat. MOST, RÖGTÖN, AZONNAL!

Agytakarítás az időmenedzsment előszobája

Az agytakarítás az időmenedzsment előszobája. Segítségével csökken a mentális nyomás, képesek vagyunk legyőzni a beszűkültségünket. Erre a vágyra a legtökéletesebb eszköz szerintem a brain dump. Megvan az a erc, amikor annyira megtelt a ruhásszekrényed cuccal, hogy nem tudod követni, mid van, mid nincs, mi a jó és mi az, amit “kinőttél”? Hiába vannak újabb és újabb, neked megfelelő ruháid, ha egyszerűen nem férnek el. Egy kupac “meg kell javítani”, egy kupac “fel kell vinni a padlásra”, egy kupac “adománybolt”, de valahogy semmi nem számolódik fel magától. Nos, az agyunk is tud ilyen megtelt ruhásszekrénnyé válni, és a legjobbat akkor teszünk magunknak, ha végre leülünk és kihajigáljuk a felesleget. Már magam sem emlékszem, hol olvastam először az agytakarítás módszeréről, mindenesetre átalakítottam ezt is úgy, hogy nekem jó legyen. Most ezt a módszert mutatom be.

Fehér lap

Imádom a fehér lapokat, számomra a kreativitás forrása virtuálisan és a valóságban is. Az agytakarításnál azonban mindenképpen javaslom, hogy ne az eletronikus verziót válaszd, mert a kézírás olyan agyi területeket mozgat meg, amelyenek az aktivizálására szükséged van a lecsendesüléshez. Hogy a firkálást választod vagy rendszerezetten, az a te döntésed. A lényeg, hogy erre a fehér lapra kezdd el írni mindazt, ami a fejedben van. A stresszoroktól az örömökig, a feladatoktól a döntésekig MINDENT! Addig írj, amíg csak eszedbe jut valami. Adj időt magadnak hozzá! Boríts ki mindent a lapodra! Az összes szomorúságot, feszültséget, nehézséget, nyomasztó feladatot, kreativitást igénylő és lelkesítő tevékenységet, beszerzendő ezt-azt. Ha megtelt a lapod, folytasd egy másikon!

Időmenedzsment érzelemmenedzsmenttel

Ha ezzel megvagyunk, nézzünk végig a listánkon! Mi az, ami stressz? Mi az, ami valódi feladat? Nézzük át, mi az, ami fontos számunkra, mi az, aminél csak határt húzni kell megtanulnunk! Mi az, ami kapcsolódik egymáshoz? Mit tudunk összevonni? Mi az, amit egyáltalán nem szeretnénk megcsinálni? Kinek tudjuk továbbpasszolni? Miért nem tudjunk továbbpasszolni? A feladatainkból készítsünk mind mapet! Középre írjuk a saját nevünket, innen ágazhatnak el a szerepeink, amelyekhez a feladatok kapcsolódnak. Melyik mennyire fontos? Ki tudja megcsinálni rajtunk kívül? Ki tud segíteni benne, hogy könnyebb legyen megcsinálnunk? Mi mennyire sürgős? Mennyire fontos? 

A kész mindmap alapján már a kezünkben lesz egy lista, mivel kell azonnal foglalkoznunk, mivel később, milyen sorrendben kell és tudjuk elvégezni. És eddigre talán már az agyunk is kiürült és megnyugodott annyira, hogy elvégezze az időmenedzsment munkáját. Sok sikert hozzá!